cursus Samenklank bij dementie - Samenklank Praktijk voor Klankmassage en Narratief counselen

Ga naar de inhoud
Klank & Dementie  Klankmoment  Cursus 'Samenklank bij dementie'


Cursus:         Samenklank bij dementie’
Omvang:       3 dagen.
Datum:          11, 12 en 13 oktober 2024
Tijden:           Dagelijks van 10:00 tot 17:00
Docent:         Cilly Limberger
Voorwaarde:  Basisopleiding klankmassage
Kosten:          €390,00 vrij van BTW (maaltijden en overnachtingen niet inbegrepen)
Locatie:         Groningen

Inschrijven kan hier.  

Mensen met dementie vormen een bijzondere doelgroep die je veel kunt bieden met klank(schalen). Daarvoor is echter wel een speciale manier van werken nodig. Voorzichtig aftasten van de behoeften, afstemmen en aanpassen. Werken in het moment. Als je dat goed doet, kunnen er prachtige dingen ontstaan. Verbinding, plezier, ontspanning, er gaan deurtjes open die gesloten leken. Ook naasten en verzorgenden reageren vaak verrast op wat er toch nog mogelijk is.
Hoe ver mensen ook zijn weggezakt in dementie, klanken roepen herinneringen, associaties en emoties op. Menselijke waarden die bij mensen met dementie vaak nog maar weinig geprikkeld of getoond worden. Met klanken is een wereld te winnen voor deze kwetsbare groep.

In deze cursus leer je op een verantwoorde manier klank in te zetten voor en met mensen met dementie. Liefdevol en zorgzaam. Ook leer je activiteiten op maat te maken voor individu of groep zowel in de thuissituatie als in zorginstellingen en inloophuizen.
 
Inhoud van de cursus in het kort:
 • De verschillende vormen en stadia van dementie
 • Visies op dementie
 • Omgang met mensen met dementie
 • Universele en specifieke behoeftes
 • Inspelen op behoeftes met klankschalen
 • Praktische oefeningen voor individuele sessies
 • Activiteiten voor groepen
 • Met klankschalen de zintuigen prikkelen
 • Inspelen op levensloop en achtergrond
 • Werken in snel veranderende situaties, in het moment
 • Dossiervorming
 • Grenzen bij het toepassen van klank bij mensen met dementie
 • Klankmateriaal dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie
 
Inschrijven kan hier.                                                                                            

Scholing op maat en op locatie voor bijvoorbeeld groepjes klankmasseurs, inloophuizen en zorginstellingen is mogelijk. Neem hiervoor contact op met samenklank.nl
Deze cursus is eerder onder de naam ‘Klank als brug bij dementie’ gegeven. Op 16 en 17 februari 2019 volgden tien deelnemers de cursus. Een geweldige groep mensen die mooie en intense ervaringen deelden en tips en weetjes uitwisselden.

Hieronder enkele cursisten over de cursus.

Patricia
'Klank als brug bij dementie’: afgelopen weekend deelgenomen aan deze fantastische cursus bij Cilly Limberger en Sylvia Zijlstra in Sneek. Ik heb al eerder prachtige ervaringen gehad met klank bij mensen met dementie en het is zó mooi en ontroerend om d.m.v. zachte klanken en een liefdevolle benadering contact te kunnen maken met deze kwetsbare groep mensen. Blij en dankbaar voor alles wat me tijdens dit weekend is aangereikt en wat ik heb mogen delen met een onwijs fijne groep cursisten. Deze groep is klaar om veel moois in de wereld te zetten. Veel dank aan Cilly en Sylvia!

Frytia
Het is niet in een paar zinnen uit te drukken wat voor indrukwekkende cursus dit was. Klank als brug bij dementie. Ik heb een klein beetje kunnen ervaren hoe het is als iemand zijn “hou vast” kwijtraakt. En wat nog het allerbelangrijkste is, wat ik zou kunnen betekenen voor deze kwetsbare groep d.m.v. klank. Het maakt mij een dankbaar en bevoorrecht mens om iets voor deze mensen te kunnen betekenen die er ook zo bij horen.

Chris
Veel ervaren en geleerd! Ja, een mooie bijscholing met een prachtige groep mensen. Vanuit een afgestemd en vakkundig werken vanuit het hart (van eenieder, zonder uitzondering), kreeg dit bijzondere weekend zijn vorm. Dank je wel Cilly voor het bevlogen delen van je doorleefde kennis, Sylvia voor de onderliggende bedding, en alle mooie medecursisten voor (het delen van) alle prachtige ervaringen en het samenwerken vanuit "het moment" met elkaar

Terug naar de inhoud