klank & dementie - Samenklank Praktijk voor Klankmassage en Narratief counselen

Ga naar de inhoud


Toegenegen
Zij zijn zich aan het losmaken
Van de omgeving waarin ze groot werden.
Zij zijn niemand anders dan voorheen,
Voel maar: de vertrouwde hand, zoen op wang.
Alleen kunnen wij de wereld waarin ze
aankwamen niet vinden-
Oude en nieuwe boeken worden achter
elkaar in hun hoofden open en dicht geslagen.
Soms verhalen ze (hardop of fluisterend)
over iemand die je niet eerder kende.
Blijf luisteren, schuif dichterbij.
Laat ze niet alleen als ze ver dwalen
in andere taal die ze spreken.
Maak jezelf niet wijs dat er nog weinig
in hun leven toe doet, wandel genegen
hun naamloze dagen in en uit, totdat
een vlinder of engel de boeken sluit.
Henk van Zuiden

Klank begeleidt ons het hele leven. Al vanaf voor onze geboorte tot aan het eind. Trilling en beweging zijn vertrouwde ervaringen. Door klankschalen tot klinken te brengen komen we in contact met zachte klanken en vibraties. Het geeft het gevoel van vertrouwen,geborgenheid, zekerheid, ontspanning en welbevinden. De uitlokkende klanken kunnen ‘een deurtje’ openen waarbij contact kan worden gemaakt. Vooral ook de mensen met vergevorderde (verzonken) dementie kunnen veel baat hebben bij de klankbelevingsgerichte momenten omdat zij de klanken/ trillingen tot op het laatst kunnen ervaren en dus contact kunnen maken met zichzelf en de omgeving.Ik geef mensen met beginnende en (ver)gevorderde dementie individuele klankmassages en klankbelevingsmomenten voor groepjes.

Klankmassage
Een klankmassage waarbij ik gebruik maak van klankschalen is een holistische benadering en steeds afgestemd op de persoon en het moment. Er worden geen prestaties verwacht. Naast de reeds eerder genoemde voordelen zoals gevoelens van ontspanning kan het ook energie geven, uit een negatieve gedachtecirkel breken, ontladen, genieten en verwonderen. Mogelijkheid geven tot het loslaten van fysieke spanningen en betere doorstroming van energie en lichaamsvocht (waardoor bijvoorbeeld de stoelgang makkelijker verloopt).

Klankbelevingsmomenten
Bij klankbelevingsmomenten staat samen plezier maken, genieten en ontspannen voorop. Afhankelijk van de mogelijkheden, het moment en de wensen luisteren we naar klankschalen en andere instrumenten en maken samen klank. Dit kan gecombineerd worden met verhalen, beelden en creatief werken.


Tevens verzorg ik een cursus, lezingen en workshops zoals:


Cursus 'Samenklank bij dementie'


Lezing over klank en dementie


Workshop 'muziek met en voor mensen met dementie'

naar boven

Terug naar de inhoud