Klank als brug bij dementie - Samenklank Praktijk voor Klankmassage en Narratief counselen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Klank & Dementie  Klankmoment  Cursus 'Klank als brug bij dementie'


Klank als brug bij dementie
Omvang: 2,5 dagen, 18 lesuren
Docent: Cilly Limberger

Via de zintuigen kun je het plezier en de mogelijkheden van mensen met dementie vergroten. Klank vormt daarbij de brug. De werkvormen die je leert kun je toepassen in zorginstellingen, dagopvang, inloophuizen en de privésituatie. Je leert hoe je klankschalen kunt inzetten om ‘deurtjes te openen’ bij groepsactiviteiten of individuele contacten. Zo verrijk je het leven van de doelgroep en diens omgeving door middel van klank.
Via de klanken en vibraties van klankschalen kun je het contact met mensen met dementie bevorderen, begeleiden en ondersteunen. Je kunt klankschalen inzetten om de zintuiglijke waarneming te stimuleren. Je leert diverse werkvormen zodat je een doelgericht aanbod kunt doen. Na deze cursus kun je situaties creëren voor het verantwoord uitvoeren van klankactiviteiten met deze bijzondere doelgroep.
De methode Peter Hess® gaat uit van waardering voor de cliënt. We werken met betrokken aandacht voor de persoon en richten ons op de behoeften van de cliënt. Deze grondhouding vormt de basis voor positieve ervaringen voor mensen met dementie. Dit bevordert het gevoel van eigenwaarde en de levenskwaliteit stijgt.
 
Onderwerpen in deze cursus:
•             Verschillende vormen en stadia van dementie
•             Visies op dementie
•             Omgang met mensen met dementie
•             Klankschalen gebruiken als middel voor de zintuigen te stimuleren
•             Praktische oefeningen voor individuele sessies
•             Activiteiten voor groepen
•             Gebruik maken van de levensloop en werken in het moment
•             Dossiervorming
•             Grenzen in het toepassen van klank bij mensen met dementie
•             Klankmateriaal dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie
 
Wij verzorgen graag scholing die past bij uw zorginstelling. Voor een aanbod op maat kunt u contact opnemen met de Peter Hess® Academie of samenklank.nl
Reacties
De eerste cursus ‘Klank als brug bij dementie’ was op 16 en 17 februari 2019.
Tien deelnemers vormden een geweldige groep.
We hebben mooie en intense ervaringen opgedaan. Als ook tips en weetjes.
Dit alles om op een verantwoorde manier klankschalen als brug in te zetten voor de mens met dementie.
Om verbinding te maken en deurtjes te openen, plezier en ontspanning te brengen.
Te resoneren met ‘dat-wat-is’.
Hieronder enkele reacties

Patricia
'Klank als brug bij dementie’: afgelopen weekend deelgenomen aan deze fantastische cursus bij Cilly Limberger en Sylvia Zijlstra in Sneek. Ik heb al eerder prachtige ervaringen gehad met klank bij mensen met dementie en het is zó mooi en ontroerend om d.m.v. zachte klanken en een liefdevolle benadering contact te kunnen maken met deze kwetsbare groep mensen. Blij en dankbaar voor alles wat me tijdens dit weekend is aangereikt en wat ik heb mogen delen met een onwijs fijne groep cursisten. Deze groep is klaar om veel moois in de wereld te zetten. Veel dank aan Cilly en Sylvia!

Frytia
Het is niet in een paar zinnen uit te drukken wat voor indrukwekkende cursus dit was. Klank als brug bij dementie. Ik heb een klein beetje kunnen ervaren hoe het is als iemand zijn “hou vast” kwijtraakt. En wat nog het allerbelangrijkste is, wat ik zou kunnen betekenen voor deze kwetsbare groep d.m.v. klank. Het maakt mij een dankbaar en bevoorrecht mens om iets voor deze mensen te kunnen betekenen die er ook zo bij horen.

Chris
Veel ervaren en geleerd! Ja, een mooie bijscholing met een prachtige groep mensen. Vanuit een afgestemd en vakkundig werken vanuit het hart (van eenieder, zonder uitzondering), kreeg dit bijzondere weekend zijn vorm. Dank je wel Cilly voor het bevlogen delen van je doorleefde kennis, Sylvia voor de onderliggende bedding, en alle mooie medecursisten voor (het delen van) alle prachtige ervaringen en het samenwerken vanuit "het moment" met elkaar

 
copyright©bolhuis
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu